На Волині відмічено відродження гусені американського білого метелика

Дата: 17.06.2024 11:39
Кількість переглядів: 212

Звертаємо увагу, що на території Волинської області відмічено відродження гусені американського білого метелика першого покоління.

Фото без опису

Американський білий метелик – карантинний багатоїдний шкідник, що пошкоджує більше 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев, який особливо полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева.

Шкоду зеленим насадженням завдає гусінь АБМ, яка харчується епідермісом листя, скелетуючи його, не залишаючи навіть жилок. Гусінь має прядильний апарат, за допомогою якого вони обплітають дерева павутиновими гніздами. Так вони захищають себе від впливу зовнішніх факторів та забезпечують можливість розмножуватися.

В умовах Волинської області шкідник розвивається у двох поколіннях. Друге покоління, яке зазвичай з’являється у серпні-вересні, найбільш шкодочинне.

Ліквідація цього метелика хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону у населених пунктах, а також з технічних причин - для обприскування дерев необхідна спецтехніка тощо.

Чи не єдиним доступним методом боротьби в умовах населених пунктів є агротехнічні заходи - це зрізання та спалювання гілок з гніздами, видалення мертвої кори, обмазування стовбурів вапном, обкопування дерев відповідно до проекції крони.

Для проведення хімічної обробки за межами населених пунктів, необхідно застосовувати інсектициди відповідно до Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. У населених пунктах для знищення гусені обох поколінь можна обприскувати багаторічні насадження біологічними препаратами.

Застосування біологічних препаратів у різних препаративних формах забезпечують високу ліквідаційну ефективність (85–100 %). Біологічні препарати, як правило, діють повільніше, ніж хімічні. Так, загибель гусені під дією бактеріальних препаратів настає на третю-п'яту добу після обробки, а максимальна – на 7-10.

Наголошуємо: відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення карантинних організмів покладається на землевласників та землекористувачів, на території яких виявлено карантинного шкідника.

Відділ земельних ресурсів, кадастру та екологічної безпеки

Читайте головні новини Городищенської громади також на нашій сторінці у Facebook Городищенська громада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь