Обережно: кліщі!

Дата: 16.04.2024 14:38
Кількість переглядів: 152

Хоча весняне тепло ще дуже нестабільне, в Україні почастішали випадки укусів кліщів. Сезон їхньої активності триватиме майже до кінця осені, та пік припаде на травень-червень, а також вересень-жовтень. Кліщів можна зустріти не лише на природі, їх багато й на міських газонах. Вони не стрибають на людину з дерева, не женуться за нею – проте можуть залізти на тіло, коли людина відпочиватиме. 

Небезпека кліщів у тому, що вони можуть переносити збудників небезпечних захворювань, а під час укусу – передавати їх своїй «жертві». Йдеться про понад 150 хвороб. Найвідоміші:

  • кліщовий енцефаліт (зустрічається в Україні рідко),
  • бореліоз (хвороба Лайма). 

Що довше кліщ перебуває на тілі, то вищий ризик захворіти. 

Природні умови Волині є сприятливими для формування природноосередкових інфекцій, що передаються через укуси кліщів. Активність кліщів спостерігається з квітня по жовтень у будь яку погоду чи час доби, а за даними епідеміологічного та епізоотологічного прогнозів, в квітні-травні спостерігається весняний пік активності кліщів. На території області нараховується понад 40 ензоотичних територій з кліщового вірусного енцефаліту та близько 130 ензоотичних територій з іксодового кліщового бореліозу (хвороби Лайма). Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) – інфекційне захворювання, яке характеризується ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця. Зараження людини проходить через укуси кліщів, а збудник хвороби в природних умовах паразитує в крові багатьох видів гризунів та тварин. Першими проявами хвороби є почервоніння в місці укусу або присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі, слабість. Небезпечними є ускладнення та хронічна форма перебігу хвороби. Особливе занепокоєння викликає високий відсоток пізніх уражень різних систем і органів через несвоєчасну діагностику, що призводить до хронічних проявів, довготривалої непрацездатності, інвалідності, а інколи – і до летальних випадків.

Епідемічна ситуація з лаймбореліозу у Луцькому районі залишається напруженою. Якщо у 2021 році було зареєстровано 2 випадки захворювання у дітей віком до 18 років, то у 2022 році вже зареєстровано 11 випадків хвороби Лайма у мешканців Луцького району, з них 8 випадків серед дітей до 18 років. У 2023 році на лаймбореліоз захворіли 4 мешканці Луцького району. У 2024 році випадки захворювання не реєструвались. За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів протягом березня-квітня 2024 року вже звернулось 50 осіб, в тому числі 26 дітей. Протягом останніх 2 тижнів відмічається збільшення кількості таких звернень. Всього у 2023 році зареєстровано 473 звернення громадян м.Луцька і Луцького району з приводу укусів кліщів, з них 139 дітей. Під час епідрозслідування встановлено, що укуси кліщами відбулися під час перебування в лісопаркових зонах, на присадибних ділянках.

Попередження виникнення хвороби Лайма базується в основному на неспецифічній профілактиці, завданням якої є захист людей від укусів кліщів. Це завдання вирішується двома шляхами: винищенням кліщів в природних осередках інфекції та індивідуальним захистом людей. Боротьбу з популяціями кліщів необхідно проводити в місцях найбільшого ризику зараження людей (особливо дітей): у дитячих таборах, парках, на дитячих майданчиках, зонах відпочинку та інших рекреаціях шляхом застосування акарицидних обробок. Акарицидна обробка проводиться у період першого піку активності кліщів в травні-червні, а також у серпні-вересні, коли вони готуються до зимівлі.

На основі вищевикладеного, керуючись Законами України «Про систему громадського здоров’я», «Про захист населення від інфекційних хвороб», наказом МОЗ України №218 від 16.05.2005р. «Про посилення заходів з діагностики та профілактики іксодових кліщових бореліозів в Україні», з метою оптимізації профілактичних та протиепідемічних заходів захисту населення та території, для мінімізації ризику зараження бореліозом, рекомендуємо провести заходи неспецифічної профілактики, спрямовані на зниження чисельності кліщів, а саме:

- в місцях масового (найчастішого) перебування людей (дитячих навчальних та виховних закладах, оздоровчих закладах, парках, на дитячих майданчиках, зонах відпочинку закладів ресторанного типу та інших рекреаціях) провести акарицидні обробки;

- провести розчищення лісопаркових насаджень, прибирання хмизу, звільнення від завалів, видалення сухостою, низькорослого чагарнику, скошування трави;

- активізувати санітарно-просвітницьку роботу серед населення з запобігання зараження лаймбореліозом.

Відділ земельних ресурсів, кадастру та екологічної безпеки Городищенської сільської ради

Читайте головні новини Городищенської громади також на нашій сторінці у Facebook Городищенська громада



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь